Blessures en Pijn bij yoga. Stoppen? Of doorgaan?

met 1 reactie

Het antwoord: Stick to your practice.

Ik hoor het regelmatig: “Ik kan geen yoga meer doen, want ik heb een blessure”.
Of “ Ik stop met yoga, want yoga geeft me geen ontspanning meer, want ik kan sommige houdingen niet doen vanwege pijn.”
“Ik ga even Hatha yoga doen ipv ashtanga, want ik ben zo moe.”
“ Ik stap even over op Yin yoga ipv ashtanga want ik kan mijn practice niet doen zoals ik wil want het voelt zo zwaar”
‘Ik heb geen plezier meer in yoga want ik voel…van alles….”Herkenbaar? Zo heb ik er nog een paar voor je.

Wat is Yoga?
Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest.
Yoga gaat om aandacht. Om voelen. Zonder oordeel (wervelingen). Om aanpassen.

Vaak is het niet de pijn die ervoor zorgt dat we een houding / yogales niet prettig meer vinden. Maar de gedachte óver die pijn. De weerstand die we zelf creëren omdat we die pijn niet willen accepteren en niet willen voelen.

Het is nooit de bedoeling dat we een houding of een serie houdingen altijd klakkeloos hetzelfde uitvoeren als altijd. Of hetzelfde als iedereen het doet. Zo hoort het, dus zo doe ik het. Of zo heb ik het altijd gedaan, dus als het anders is, dan is het niet meer goed. En als het niet gaat zoals ik het wil / het hoort, dan is yoga niet meer oké.. Of als we het niet 100 % kunnen doen, dan skippen we dus de hele practice maar!

Yoga is een leer die geïntegreerd wordt in het dagelijks leven. Yoga is een metafoor voor alles wat er in je leven gebeurt. Als het even niet zo goed met ons gaat, dan gaat alles in de maatschappij wel gewoon door. Het werk, de kinderen, sociale afspraken enz. Dat vinden we niet leuk. Konden we de maatschappij maar even ombuigen, zodat de wereld zich aan ons aanpast. Zodat we even een stapje terug konden doen. Maar dat kan niet. De wereld gaat door. En het gekke is: in de yoga kún je alles ombuigen. Kún je alles aanpassen. En dat doen we dan weer niet. We willen alles doen wat we normaal ook doen. We leggen ons lijf een verwachting op.

Het leven biedt goede tijden en minder goede tijden. Je gevoel en emotie fluctueert constant. Periodes van fitheid afgewisseld met vermoeidheid. Periodes van blijdschap, van verdriet, van pijn, emotie, problemen, drukte, stress enz. 80% van je leven na je 25e, heb je wel ergens een pijntje, of een grotere pijn. En dames hebben ook nog eens geen constante hormoon spiegel, dus die hebben nog meer fluctuaties in gevoel en emotie.
De crux is: pas je yoga practice aan, aan je leven.

Even een verhaal.
Een man zoekt water en graaft daarvoor een kuil in de aarde. Na een tijdje graven vind hij nog steeds geen water. Dan gaat hij naar een andere plaats en graaft daar een kuil. Ook geen water. Dat herhaalt zich een tijdje. Na zijn zoektocht voor water op verschillende plaatsen even te staken komt hij een man tegen die zegt: waarom graaf je telkens op een andere plek? En zoek je telkens op een andere plek water? Blijf eens op 1 plek en graaf eens dieper….

Dit verhaal is een metafoor voor yoga: je kunt van ene yogavorm naar de andere hoppen en shoppen in de hoop dat deze les je uiteindelijk je van je lijden verlost. Maar elke yogavorm heeft het antwoord op je lijden. Je moet alleen wat dieper graven. Dat wil zeggen: In elke yoga vorm is het de bedoeling dat je meedeint op het ritme van je leven. Dat je je practice aanpast als er een blessure is. Dat je met de wind meezeilt ipv tegen de wind in wil gaan. Go with the flow. Vecht niet tegen wat is. En: Stick with your practice!
Maar gebruik van jouw yoga les om echt te voelen wat je nu eigenlijk echt voelt.
Vraag je docent hoe iets aan te passen. We helpen je ontzettend graag. (Geloof ons: we’ve been there, alle yogadocenten in ons team hebben  pijn, met regelmaat blessures en behoorlijke beperkingen!)

Dru Yoga beoefenaars kunnen een houding aanpassen, een houding gebruiken om te voelen waar je grens is, en die grens accepteren. (dat moet sowieso) Ook al doe je de oefning volgens jou maar half. Als je maar verbonden blijft met je adem. Beweeg met aandacht en mededogen. Dat versnelt het genezingsproces.
Yin yoga beoefenaars kunnen een houding op een hele andere manier doen. Eerder uit de houding komen en ook de grens respecteren. Kussens neerleggen onder je knie. Dekens onder je rug. Blokken ter ondersteuning. Een andere houding vragen voor dezelfde meridianen.

Of weet je wat? Hussel deze adviezen eens door elkaar! Want wat voor de ene yogavorm geldt, geldt ook voor de andere. Inwisselbaar, deze adviezen.

Kortom: yoga vraagt altijd om aanpassingen. Zitten we ooit zonder pijn? Zonder stress in ons lijf? Zijn we in ons leven ooit volkomen perfect vrij van pijn of moeilijkheden of problemen? Nee toch? Nou dan! Pas je persoonlijke eigen practice erop aan.
Docenten weten tal van opties en alternatieven. Houdingen zijn nooit een doel. Het is een middel om je gedachtes te overzien en de energie te laten stromen. Yoga is never nooit resultaat gericht! Het gaat om het lichaam geven wat het nodig heeft. Dat is de progressie die je kunt boeken met yoga en die progressie is voor ons onzichtbaar maar voor jou zó voelbaar.

Het gaat er niet om wat en hoeveel je doet. Maar om de aandacht waarmee jehet doet.

Yoga is een eeuwenoude leer / een levens filosofie die toegepast wordt op voor de rest van het leven van elk individu. Geweldloosheid, geen schade toebrengen is één van de onderdelen van die filosofie. Dat kun je zelfs buiten de mat om toepassen in alles wat je doet, zegt, denkt en eet.

Het is geen sportlesje die je alleen doet wanneer het je uitkomt of wanneer je je goed voelt. Je kunt niet zeggen: Ik kan alleen maar yoga doen als ik me fit voel, of als ik blessure vrij ben. Yoga is therapie. Een genezingsproces waarbij geduld één van de belangrijkste factoren is. Het is geen quick fix. Ons plezier wordt ook alleen maar ontnomen door hetgeen we denken over onze beperkingen. Niet over de beperkingen zelf. Het is onze eigen weerstand, onze eigen –niet willen accepteren- die de Joy van Yoga wegneemt.

Adem gewoon eens. Beweeg en voel. Ga zonder verwachting je practice in. Accepteer en ga met de stroom van jouw lijf en leven  mee. Laat je leiden door je adem (lees: innerlijke wijsheid) en niet door je ego en ervaar je de Joy of Yoga.

-tekst Joy of Yoga-

Delen:
Volg Natasja:

Natasja Ferwerda begon in 2012 met yogastudio Yogum You in Nijverdal. Yogum You staat voor eenheid in jezelf.

Nieuwste berichten van

One Response

  1. Jetty
    | Beantwoorden

    Mooie woorden
    En zo waar!
    Ik geef nu 14 groepen in de week yogales en dat vraagt aanpassing, enthousiast wil ik alle asana’s meedoen en voor doen.
    Steeds van mijn mat opstaan om te corrigeren en te observeren en weer terug.
    Tot mijn knie stop zei
    Ik moest wel ff flink puzzelen hoe dat nu kwam ?!
    Bij de timmerman klemt de deur nietwaar?
    Deze week ben ik op de stoel gaan zitten
    Niets meegedaan
    En wat blijkt? Dat kan ook!
    Een wereld is opengegaan
    Mijn knie is rustig en ik Ha een stap terug😀
    Dank voor het lezen
    Succes met je werk
    Groet van Jetty
    Yoga
    Bergen
    Nh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *