Namasté; anjali mudra

met Geen reacties

Anjali Mudra: een handhouding vol symboliek

Handyoga, zo zou je mudra’s kunnen omschrijven. Mudra’s zijn betekenisvolle handgebaren vol symboliek waarmee je voorkomt dat levensenergie weglekt via je vingers. Er zijn honderden mudra’s, maar de bekendste is wel Anjali Mudra. Lees verder om meer over deze mudra te leren.

Anjali Mudra

Onze vingers staan in verbinding met onze meridianen, de energiebanen in je lichaam en mudra’s helpen de energie te laten stromen. Mudra’s zijn prachtige gebaren vol symboliek. De meest bekende is Anjali Mudra, waarbij je je handpalmen voor je hart tegen elkaar plaatst. We kennen deze houding als de begroeting en afsluiting – Namasté – in de yogales, maar er schuilt ook een verborgen kracht in waar je altijd op terug kan vallen.

Namasté

Met Anjali Mudra erkennen we het licht (ook wel het goddelijke) in een ander. Het is een liefdevol gebaar waarmee we begroeten en tegelijkertijd nederigheid en dankbaarheid tonen. De houding vergroot je gevoel van geaardheid, maar dit kleine symbolische handgebaar heeft ook andere effecten: er wordt gezegd dat wanneer we onze handen samenvouwen, we beide hersenhelften op één lijn brengen. Zo breng je intuïtie en logica, vrouwelijk en mannelijk, en je krachtige- en gevoelige kanten samen. Daarbij stimuleer je met de plaatsing van je handen bij je hart je hartchakra. Door je aandacht naar deze plek te brengen, kan energie naar je hart stromen. Zo stimuleer je onvoorwaardelijke liefde, innerlijke vrede, evenwicht en eenheid.

Naast het spirituele effect, kan Anjali Mudra ook een positief effect op je gezondheid hebben. De houding stimuleert je bekken, je ruggengraat, je buikspieren en de blaas. Daarnaast kalmeert de mudra je zenuwen en vergroot hij je innerlijke rust.

Zo doe je Anjali Mudra

Leg je handpalmen met gesloten vingers tegen elkaar voor je borstkas, zodat de muizen van je handen tegen het borstbeen rusten. De houding is eenvoudig, maar vereist een innerlijke focus op datgene waar de mudra voor staat. Wil je een dieper effect ervaren? Probeer dan je hartslag in je handen te voelen kloppen.

 

 

 

Geschreven door Jasmijn Dekkers:

https://www.yogaonline.nl/blog/anjali-mudra/

 

Delen:
Volg Natasja:

Natasja Ferwerda begon in 2012 met yogastudio Yogum You in Nijverdal. Yogum You staat voor eenheid in jezelf.

Nieuwste berichten van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *